Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

A Tribe Called Red (CA)

Banebrytende elektronisk First Nations-gruppe

“We are the Halluci Nation” heter det siste albumet til A Tribe Called Red fra Ottawa, hovedstaden i Canada, og med den tittelen er tonen satt for de medrivende opptrednene deres, hvor trommer, dans og sang fra powwow-musikkarvven møter samtidens pop og hip hop. Det finnes et forsøk på å bygge en ny virkelighet her, et ønske om å forme nye representasjoner av en urbefolking innenfor en moderne storbytilværelse. Tilhørigheten til First Nations – ordet Canada bruker for den delen av urbefolkningen som tidligere er blitt kalt indianere – granskes fra ulike vinkler i musikken deres.

De er ikke alene om å eksperimentere med nettopp denne typen kulturmøter. I Canada forener folkebevegelsen Idle No More de forskjellige urfolkgruppene som finnes i landet. Det er også naturlig å se A Tribe Called Red i sammenheng med aktivitetsnivået innenfor både eksperimentell og tradisjonell samisk musikk i Norge. Her finner vi en fornyet, økende interesse for opphav og historisk arv, men også opplevelsen av at disse formene for tradisjonell musikk kan endre seg og finne ny luft å puste i. Kanskje særlig i ulike former for elektronisk musikk.  

De leker seg med stereotypier som knytter seg til nordamerikansk urbefolkning (de har, dessverre, nok å ta av) og putter dem inn i nye kontekster, både i musikken og dansen. Konsertene deres er blitt en institusjon i Canadas livescene og har også gjort suksess på festivaler som Coachella, Bonnaroo og AfroPunk. De ble det første bandet med urbefolkningbakgrunn som vant nykomlingprisen og Canadas spellemann-ekvivalent Juno Awards. De har nådd en spredning som har vært få eller ingen tidligere First Nations-artister forunt. På den måten er de et av de viktigste bandene innenfor en ny generasjon som virkelig utvider det kulturelle mulighetsrommet for urbefolkning, verden over.


Mer info:

Legg igjen en kommentar