Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Beirut and Beyond ser seg nødt til å utsette den syvende utgaven av festivalen grunnet den politiske situasjonen i Libanon

Musikkfestivalen Beirut & Beyond har blitt utsatt på grunn av pågående protester i Libanon. Den årlige begivenheten, som var planlagt å løpe fra torsdag 5. desember til søndag 8. desember, er blitt satt på vent i solidaritet med demonstrantene og deres krav om politisk endring.

Beirut & Beyond ble lansert i 2013, og etablerte seg raskt som en av de beste utstillingsvinduene for den arabiske verdens blomstrende uavhengige musikkscene. Beirut & Beyond er modellert etter Oslo World, som er organisasjonens partner, og inneholder konserter og seminarer som diskuterer problemene og utfordringene for den regionale scenen i dag.

«I lys av det som skjer i Libanon for øyeblikket, har vi tatt beslutningen om å utsette denne utgaven av Beirut & Beyond inntil videre, vi har bestemt oss for å streike til støtte for den oppståtte bevegelsen i Beirut’’, sier Amani Semaan festivalsjef for Beirut and Beyond til avisen The National fra De forente arabiske emirater. 

Landet er i politisk og økonomisk uro etter snart fire uker med landsdekkende protester som fikk statsminister Saad Hariri til å trekke seg 29. oktober.

Foto: Hassan Ammar / AP
 

Den usikre perioden som Libanon går gjennom, byr også på en rekke utfordringer når det gjelder å drive en internasjonal musikkfestival. Hvert år inviteres mer enn 50 artister og bransjeaktører fra hele verden til festivalen. På grunn av urolighetene er det også utfordrende på et administrativt nivåer. Flere departement, offentlige kontorer, banker osv er stengt. Sikkerhetssituasjonen er uoversiktlig. 

Oslo World hadde i år to avlysninger grunnet opptøyer og folkedemonstrasjoner rundt om i verden. Mon Laferte så seg nødt til å avlyse hele sin Europaturne på grunn av den dramatiske situasjonen i Chile, og Liliane Chlela måtte avlyse sin konsert grunnet en skade i armen som hun pådro seg da hun deltok i de store protestene i Beirut 17. Oktober. Oslo World har håpet i det lengste å kunne gjennomføre årets utgave av Beirut & Beyond i Libanon, men slik situasjonen har utviklet seg er det ikke mulig. 


Det er enda ikke kunngjort nye datoer for festivalen, men Oslo World håper at situasjonen vil tillate oss å gjennomføre den i begynnelsen av 2020. 

«Verdensituasjonen har berørt Oslo World i større grad i år enn tidligere år. Det er revolusjon og opptøyer mange steder i verden samtidig, i land Oslo World har vært dypt involvert i. 
Vi ser at mange kunstnere tar til gatene, demonstrerer med sine medborgere og krever tydelig politisk endring. Akkurat nå er dette et primær anliggende for de aller fleste av våre partnere i Libanon. Vi støtter beslutningen om utsettelse 100% og arbeider samtidig for å få til en like bra festivalen over nyttår.» Alexandra Archetti Stølen, festivalsjef Oslo World. 


Om BBIF


Beirut & Beyond, startet som en promoteringsplattform for den arabiske regionens uavhengige musikk med vekt på sterk kunstnerisk kvalitet. Den ble grunnlagt i 2013, i samarbeid med Oslo World. 

Beirut & Beyond er i dag primært en plattform for møter, et utstillingsvindu for lokale og regionale musikere, en aktør som presenterer ny musikk for den musikkinteresserte allmenheten i Libanon,  den oppmuntrer til utveksling, samarbeid og nettverksbygging (nasjonalt og internasjonalt). 

Artistene som har opptrådt på Beirut & Beyond festivalen i løpet av årene er primært fra den arabiske uavhengige musikkscenen. Festivalen har også presentert  libanesisk stjerner som Tania Saleh, Tarek Yamani og Yasmine Hamdan, den egyptiske sangeren Maryam Saleh og den sudanske gruppen Alsarah & The Nubatones. Fra Norge har blant annet Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Frode Haltli og bandet Gurls deltatt. 

Legg igjen en kommentar