Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Black Major (ZA)

Aldersgrense 18 år

En av Sør-Afrikas mest sentrale aktører gjester Oslo World

Det sør-afrikanske labelet og musikkagentbyrået Black Major, basert i Cape Town, har etablert seg som en av de største og mest toneangivende aktørene innenfor landets musikk. De har vært med på å utvikle nye lokale artister med åpenbart globalt potensiale. En rekke artister har vært innom labelet, som DJ Lag, Bongeziwe Mabandla, Beatenberg, Doowap og Dwson. De har notert seg for en rekke forskjellige priser, fra MTV Europe Awards til et tjuetalls South African Music Awards-priser og de har spilt på flere festivaler, som Glastonbury, Primavera Sound og Sonar. I tillegg har de vært involvert i  “Future Sound of Mzansi”, en banebrytende dokumentar om den elektroniske scenen i Sør-Afrika produsert av tidligere Oslo World-booking Spoek Mathambo. 

Svært mange som følger med på den globale pop- og klubbscenen, slik vi gjør i Oslo World, har dermed et forhold til Black Major og det som skjer på den sørafrikanske scenen. Det handler blant annet om hvordan alternative uttrykk har funnet veien inn i mainstreamen, hvordan uttrykk fra musikkens avant garde og diverse andre uttrykksformer, som mote og videokunst bidrar til å skape noe helt nytt. I likhet med for eksempel et miljø som Nyege Nyege, som også er representert med sin egen labelkveld på årets festival, er Black Major en aktør som både har bidratt med profesjonalisering og et unikt og selvsikkert blikk på musikk fra ulike deler av Afrika og hva den kan bidra med på verdensscenen. Et år hvor Oslo World blant annet ønsker å se på visjoner om hvordan morgendagens musikkscene kan se ut, på det utopiske potensiale i dagens elektroniske musikk, er en kveld med Black Major en naturlig og viktig booking. 

Bongeziwe Mabandla 

Siden debutalbumet Umlilo i 2012 har karrieren til Bongeziwe Mabandla tatt stadig nye steg. Han startet med en blanding av xhosa-tekster, tradisjonell musikk og folk, men siden har uttrykket vokst utover sine bredder, nye elementer har kommet til og resultatet hører vi på Mangaliso, det første han har ga ut gjennom en avtale på Universal Music. Mer musikk er på gang også, låta Zange som allerede er ute er første smakebit på den. 

Morena Leraba 

Teboho Mochaoa, som går under artistnavnet Morena Leraba blander rock og elektroniske musikkformer med den trekkspillbaserte sothomusikken famo, som oppsto da folk fra Lesotho jobbet i gruver i Sør-Afrika på 1920-tallet. I likhet med de fleste famo-musikere er han fra Mafeteng-distriktet i Lesotho, men han har også latt seg inspirere av en rekke sjangere og artister fra kontinentet og fikk sin debut da som gjesteartist på låta “Do You Know Lesotho” av The Freerangers. Siden har Leraba gitt ut en rekke låter som soloartist og samarbeidspartner. 

Shiba

Shiba er en DJ, voice-over-artist og kurator som er født i Storbritannia, men som i dag er basert i Cape Town. I det daglige jobber hun også med promoarbeid i Black Major, hvor hun representerer artister som DJ Lag, Manthe Ribane, BCUC og Bongeziwe Mabandla, samtidig som hun lager innhold for steder som Red Bull Music, TRUEAfrica og Afropunk. Når hun er DJ spiller hun sett som er like mangfoldige, fargerike og lærerike som bildet av afrikansk kultur hun jobber med å fremme i det daglige. På dette settet viser hun sine kuratoriske ferdigheter ved å presentere klipp fra Black Majors siste prosjekt, Global Bass – en dokumentar som utforsker kilden til et subversivt lydsystem som ekko over hele planeten, regissert av Chris Kets. Dokumentaren fokuserer på røttene, rytmen og rimet fra soniske økosystemer i Brasil, Storbritannia, Sør-Afrika, Zimbabwe, Ghana, Nigeria og Mosambik. Global Bass krysser nye genrer og subkulturer for elektronisk musikk i Afrika og dens diaspora.

Nefertiti

Oslobaserte DJ Nefertiti har fått byen til å danse til kwaito og kizomba i et tiår. Dj Nefertiti er blitt godt kjent i Oslo World- sammenheng. Hun har hatt egne klubbkvelder, spilt før konserter og deltatt på en rekke andre arrangementer i samarbeid med festivalen. Norsk-somaliske Idil tok DJ-navnet Nefertiti i 2009, da hun bestemte seg for å bringe arabiske og afrikanske sjangere, som afrohouse, kwaito, highlife og kizomba, til Oslos dansegulv. Hun opplevde at Osloscenen, som var rik på mye annen musikk, manglet arenaer hvor afrikansk og arabisk musikk kunne danses til. Det ble svært godt mottatt og hun har siden hatt egne klubbkvelder på blant annet The Villa, Internasjonalen, Turkish Delight og Jæger. I løpet av de siste årene har musikken hun spiller blitt vanligere å høre på klubber i Oslo – folk kan mer om den og vil høre mer. DJ Nefertiti er snar med å peke på økt tilgjengelighet som årsaken til det, men en stor del av æren tilfaller enestående formidlere, som sprer budskapet, kveld etter kveld.


Mer info:

Legg igjen en kommentar