Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Craca e Dani Nega

Brasiliansk duo blander hip hop, elektronika og politisk opprør

Når produsent Craca og vokalist Dani Nega opptrer som duo, manes det til opprør på dansegulvet. I tillegg til å prege den brasilianske undergrunnen med sine agiterende spoken word-opptredener, er Dani Nega en begavet skuespiller og åpent lesbisk politisk aktivist som reagerer på det som skjer i landet sitt med sinne og engasjement. Craca er på sin side kunstner med en bred karriere når han ikke altså jobber som produsent med dype røtter i brasiliansk elektronisk musikk, og som kan minne både om Amon Tobin og en tropicalia-innovatør som Tom Zé. Lydlandskapene hans gir denne nye protestmusikken en dyp historisk og musikalsk klangbunn, like mangefasettert, frodig, pulserende og pluralistisk som samfunnet de ønsker å forsvare. Mens Dani Nega, gjennom sin slående tilstedeværelse og tekster sørger for at ingen kan misforstå budskapet i det de kaller sitt “poetisk-politiske manifest”.

Craca e Dani Nega slapp sitt første album, Tris Device, i 2016. Albumet var en suksess, fikk gode kritikker i hjemlandet og vant flere prestisjetunge priser. Oppfølgeren O Desmanche, som betyr “sammenbruddet”, kom i 2018 og adresserer den politiske situasjonen i hjemlandet deres i etterkant av valget av Bolsonaro som president. De ble booket til flere store brasilianske festivaler som Rec-Beat, BR135, Vento og Path, og samarbeidet med flere store navn i brasiliansk musikk, som Bnegão, Luedji Luna, Juçara Marçal og Ilú Obá.

I år står også Liniker, som på lignende vis har blitt et ansikt på det pluralistiske Brasil som nye, totalitære krefter ønsker å sette en stopper for. At artister fra akkurat dette landet får en sentral plass i et år hvor Utopia er temaet for Oslo World gir mening – både fordi landets nære musikkarv nettopp byr på et stykke musikalsk utopisme i måten avant garden, populærmusikken og kulturarven blandet seg i tropicaliarevolusjonen – men også på grunn av landets prekære politiske situasjon. I musikken til Craca e Dani Nega møtes begge disse strømningene. 


Mer info:

Legg igjen en kommentar