Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Liliane Chlela sin konsert er dessverre avlyst

Grunnet en skade i armen som hun fikk mens hun deltok i de store protestene i Beirut 17. Oktober, er Liliane Chlela desverre forhindret fra å delta under årets Oslo World. Skaden fører til redusert mobilitet de neste ukene, og hun har dermed sett seg nødt til å utsette høstens turnéplaner i Europa.

Chlela skulle egentlig deltatt under årets Beirut & Beyond-gjestespill på festivalen. Med sin distinkte lydbehandling og improviserte opptredener er hun en av artistene som har flyttet grenser i den eksperimentelle og elektroniske musikkscenen i Libanon og Midtøsten det siste tiåret. Det har hun gjort både som soloartist og gjennom en rekke samarbeid og i tillegg til studioarbeid og egne konserter har hun jobbet med musikk for film, installasjoner, performancekunst, samtidsdans og moteoppvisninger, noe som gjør henne til en av de mest allsidige produsentene og musikerne i Midtøsten vi hadde sett frem til at Oslopublikumet skulle få møte.

Protestene i Libanon er enorme. Skoler og universiteter er stengt, hundretusenvis av demonstranter har tatt til gatene i Beirut og andre byer i felles opprør mot økonomisk stagnasjon, korrupsjon og svikt i offentlige tjenester. Det var en foreslått avgift på meldingstjenesten Whatsapp som utløste protestene – forslaget er senere blitt trukket tilbake av myndighetene, men dette har brygget lenge, og protestene går også på tvers av sekteriske skillelinjer som har preget landets politiske landskap. Som en ung demonstrant sa til BBC for noen dager siden: “For første gang på lenge samler landet seg på ordentlig, snarere enn det falske samholdet vi har sett før. Folk skjønner at en kristen person som lever i ekstrem fattigdom ikke er annerledes enn en sunni- eller sjiamuslim som lever i ekstrem fattigdom.”

Oslo World har et spesielt forhold til Libanon. I 2013 var vi med på å starte Beirut & Beyond International Music Festival. Målet med festivalen var å skape større synlighet rundt kulturscenen i landets hovedstad. Det er en av de mest vitale kulturelle sentrene i et område som har vært hardt rammet av krigen i Syria, den påfølgende flyktingekrisen og den generelle politiske og økonomiske uroen. For oss har det alltid vært viktig å vise fram de andre tingene som skjer på disse stedene – hvordan også områder vi kanskje kun assosierer med en enkelt katastrofal nyhet, med bilder av krig eller nød, også er åsteder for helt annen aktivitet, for nyskapende uttrykk og eldgammel bykultur. 

Det har vært et mål å også vise fram dette under festivalen i Oslo, og det var en av grunnene til at Chlela skulle delta i år. Vi syns det er leit at hun er forhindret fra det, men vi ser frem til neste anledning – og vi følger protestene i landet med optimisme. Er det ett sted i regionen hvor det kan komme noe godt ut av dette, så er det nettopp Beirut, Libanon.

Legg igjen en kommentar