Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Maxida Märak (SE)

Kompromissløs samisk pop fra Sverige

Gjennom å heve stemmen, både på og utenfor scenen, har Ida Maxida Märak etablert seg som en av de mest sentrale nye samiske artistene de siste ti årene. En krumtapp i en ny generasjon som kombinerer politisk og musikalsk uttrykkstrang.

Maxida er en svensk-samisk joiker, rapper, skuespiller og aktivist – rekkefølgen på de beskrivelsene har stadig skiftet på seg, alt ettersom hva situasjonen krever. Hun har markert seg sterkt i protestene mot gruveindustrien i området Kallak i Jokkmokk, både gjennom deltagelse i samfunnsdebatten, men også da hun spilte inn albumet Mountain Songs and other Stories, sammen med det svenske bandet Downhill Bluegrass Band i 2014, for å skape oppmerksomhet rundt temaet.

Musikken hun er mest kjent for er imidlertid ikke møter mellom joik og amerikansk tradisjonsmusikk, men hip hop og pop. Et hardtslående og nådeløst uttrykk som både griper tak i Maxidas egen personlige historie og samfunnsmessige omveltninger.

Maxida Märak har gjestet Oslo World en gang tidligere, i 2015. Når hun kommer tilbake, er det som del av et program hvor vi ønsker å rette søkelyset mot urbefolkning i urbane områder. Märak, som både har bodd i Jokkmokk og Stockholm, utvider assosiasjonene vi har til joik og samisk musikk gjennom opptredenene sine, hun overrasker og engasjerer – og er dermed en naturlig artist å booke når disse temaene skal løftes fram.

Til høsten slipper hun sitt første soloalbum, hvis det fortsetter der forrige EP, Ärr, slapp, så er det all grunn til å glede seg.

I samarbeid med Sámediggi – Sametinget

Mer info:

Legg igjen en kommentar