Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Mon Laferte har sett seg nødt til å avlyse hele sin europaturné grunnet situasjonen i Chile.

Mon Laferte er forhindret fra å delta under Oslo World. Grunnet opptøyene i Chile, har hun sett seg nødt til å avlyse konsertplanene og reise til hjemlandet. I en uttalelse sier managementet hennes følgende: «Vi informerer om at på grunn av den kritiske situasjonen Chile gjennomgår, vil den planlagte turneen i Europa «La Gira de Norma» bli kansellert. Mon reiser i løpet av de neste dagene til hjemlandet sitt.»

«Gjennom en slik aksjon bekrefter Mon Laferte sin solidaritet med Chile og tar total avstand fra de voldelige tiltakene som den chilenske regjeringen har vist de siste dagene.
Vi beklager dypt denne kanselleringen og alt den fører til, men håper dere har forståelse for at Mon Laferte føler hun ikke har noe annet valg i denne kritiske situasjonen.»


Mon Laferte, en av Latin-Amerikas største alternative rockartister, har vært en drømmebooking for Oslo World lenge. Planen i år var at hun både skulle delta under åpningsforestillingen “Utopian Lullabies” og med en egen konsert, som skulle avslutte Oslo World på Sentrum Scene søndag 3. november. 

Oslo World har full forståelse for Mon Lafertes avgjørelse. Situasjonen i Chile er dramatisk. Det er generalstreik og demonstrasjonene i byer som Santiago er de største på svært mange år. Ifølge den chilenske menneskerettsorganisasjonen INDH hadde over 2400 mennesker blitt pågrepet og over 500 blitt skadd torsdag kveld norsk tid. De offisielle tallene til chilenske myndigheter oppgir at 18 mennesker har mistet livet til nå i de største konfrontasjonene mellom det chilenske folk og styresmaktene siden Pinochet-regimets dager. 

I en sånn situasjon er selvsagt ikke Mon Laferte først og fremst en artist, hun er borger av Chile og det er der hun må være. På sitt vis bekrefter det vår følelse av at hun var riktig valg for å ramme inn årets festival, en festival hvor vi ønsker å løfte ulike stemmer og forkjempere for positiv endring i verden. 

Grunnet den korte tidsrammen og alvoret i situasjonen kommer ikke Oslo World til å hente inn noen erstatning i siste liten til den planlagte konserten på Sentrum Scene. Mon Laferte er rett og slett fremdeles valget vårt, hun er uerstattelig. 

Festivalsjef for Oslo World, Alexandra Archetti Stølen, har følgende uttalelse: «Mon Laferte er en artist jeg har enorm respekt for, og i flere år har vi forsøkt å få henne til Oslo World. Prosjektet Norma er nydelig og i et år der vi skulle snakke om Utopier og dystopien var hun et selvsagt valg som en av våre frontfigurer. Det er med tungt hjerte jeg mottok beskjeden om at hun føler hun må være med familien sin og folket sitt i Chile i tiden som kommer. Sett i lys av de siste ukenes hendelser er ikke det vanskelig å forstå som medmenneske, som mor, som datter, som latin-amerikaner. Jeg er personlig dypt berørt og bekymret over situasjonen i Chile som fremstår både ekstremt voldelig og uoversiktlig, med de grufulle sammenlikningene til diktaturet på 70-tallet er bildene som kommer til oss nesten ikke til å tro. Jeg håper Mon Lafertes stemme blir hørt, det står respekt å kunne bruke musikken som våpen, kasseroller som trommer.  Musikk er en mobiliserende kraft. Vi har sett det og ser det i en rekke land. Den kan mobilisere store folkemengder og bidra til å styrke kulturelle rettigheter og politisk endring.»

Legg igjen en kommentar