Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

På Pynté (NO)

En utskjelt innovatør trer frem fra skyggene

Figurteateret og marionette-tradisjonen står fremdeles sterkt i mange deler av verden, og er en viktig påminner om hvordan ulike folkekulturer er knyttet sammen. Gjennom århundrene er de blitt brukt som symbolbærere, som religiøse ritualer og som ren underholdning. 

I den nye konsertforestillingen På Pynté løftes dansedokkene og langeleiken frem – to tradisjoner som er uløselig knyttet sammen, men som har fått lite oppmerksomhet. Valdres er et kjerneområde for langeleik, med stor tilgang på historiske kilder og en tradisjon som fremdeles blir holdt i live av landets fremste langeleikspillere og kjennere. Langeleiken har også slektninger over hele verden, i instrumenter som dulcimer, hummel og Epinette des Vosges. 

Navnet på forestillingen hedrer den mest kjente langeleikspilleren og marionettebrukeren fra eldre tid, Berit på Pynté. Både Grieg og Lindemann skrev ned musikk som stammer fra henne. Musikervirket hennes er blitt skildret som ren lidenskap, og hun var en viktig tradisjonsbærer – men som menneske ble hun omtalt i svært nedsettende ordelag – som en vulgær og grenseløs klovn. Historien om Berit på Pynté er historien om å være kvinne og kunstner i et trangt samfunn. 

I forestillingen møter tradisjonelt spill og figurteater moderne dans og sceneteknikk. Jørn Hilme-stemnet ser på det som en viktig oppgave å løfte frem delene av folkemusikken som ikke har fått så mye oppmerksomhet tidligere. Forestillingen forteller historien om lokale tradisjoner, men ser den også i en videre, internasjonal kontekst. Spørsmål om hvem som egentlig trekker i trådene og hvor frie vi er som mennesker den dag i dag stilles, mens ånden til Berit manes fram – hun som eide musikken, danset med dukkene og bød på seg selv på Pynté. 

Forestillingen er en samproduksjon mellom Jørn Hilme-stemnet og Riksscenen. Den er støttet av Rådet for folkemusikk og folkedans og Norsk kulturråd.

Gunvor Hegge – langeleik

Oddrun Hegge – langeleik

Ole Aastad Bråten – langeleik

Knut Aastad Bråten – langeleik

Anita Langødegaard – dans

Håkon Aasen  – dans

Ånon Sørnes Bakken – gjestespelemann

Bent Åserud – rådgjevande produsent

Ellen Persvold – regi

Anne Marte Før –  foto

Mari Ormberg – dansedokkemaker

Mer info:

Legg igjen en kommentar