Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Endangered utopias: Hope on Climate Crisis

-En del av Urban Indigenous Takeover –

Det virker som å beskytte miljøet er en utopi fylt med paradokser. Gapet mellom offentlig diskurs og utnyttelse av private selskaper. Gapet mellom våre gode ønsker for jorden og våre dyrebare forbrukervaner.

2019: Amazonas regnskog brant. Mer enn 21 000 kvadratkilometer med sibirsk skog gikk opp i flammer. Skogbrannen på Kanariøyene tvang mer enn 8000 mennesker til å flykte. Island sørget over tapet av Okjokull-breen, nå tapt for alltid.
Likevel er det liten eller nesten noen beskyttelse for de som beskytter miljøet, hvorav et betydelig antall er urfolk. I følge Global Witness ble faktisk 1 738 miljøforsvarere drept mellom 2002 og 2018, over 50 land.

Oslo 2019: byen fremstiller seg som den grønne hovedstaden. Ønsket om å bli grønnere har aldri vært mer til stede. Men dette er langt fra nok. Hvis en bærekraftig utopi skal oppfylles, må endringene være mer avgjørende og de bør gå utover nasjonalstatene.
Det norske paradokset er ganske tydelig i den brasilianske saken: På den ene siden er det en tydelig innsats for å prøve å ivareta Amazonas, samtidig ble det norske selskapet Hydro anklaget for miljøskader i de samme områdene.

Hva vil det til for å stoppe ødeleggelsen forårsaket av utviklingen og fremdriften? Har kunsten en rolle i å oppnå en bærekraftig utopi?

Paneldeltakere

  •  Thelma Cabrera , en Maya Mam urfolks rettighetsforsvarer, er opprinnelig fra avdelingen Retalhuleu. Hun er en etterkommer av en Campesino-familie og har vært forsvarer for menneskerettigheter og urfolks rettigheter i mer enn 25 år. Rundt 60% av den guatemalanske befolkningen er urfolk, men Cabrera er bare den andre urbefolkningen som kjemper for president etter Nobels fredsprisvinner Rigoberta Menchu.
  •  Eva Maria Fjellheim er en urbefolkning sørsamisk og doktorgrad. kandidat ved Senter for samiske studier ved UiT Det arktiske universitetet i Tromsø. Hun forsker for tiden på motstand mot utvikling av fornybar energi på urfolk i Norge og Guatemala.
  • Javier Jiménez. Direktør for Festival Boreal. Spania. Som festival har Boreal en flerkulturell identitet som økofestival og som menneskerettighetsforkjemper. Arrangementet arrangeres på nordkysten av Tenerife, i forskjellige rom ved siden av et fantastisk historisk 1800-tallskloster, i naturlige omgivelser ved foten av en vulkan som er biosfærereservat, og det er blitt erklært som verdensarv Nettsted av UNESCO.
  •  Felipe Julian er kjent som Craca. Han er en prisbelønt brasiliansk musiker og billedkunstner som også jobber i prosjekter med kunstnerisk okkupasjon i offentlige rom i byen hans. I konsert:  Oslo World: Craca e Dani Nega (BR) // Youngs Nede
  •  Bengi Unsal– er en musikkentusiast og impresario med en karriere som spenner over mer enn 20 år som kunstnerisk programmerer, spillestedleder, label manager, festivalarrangør, booker og promoter i Tyrkia og Storbritannia. Hun er sjef for samtidsmusikk ved  Southbank Centre.
  • Moderator:  Benedicte Bull -professor ved SUM – Centre for Development and the Environment, direktør for  Norwegian Latin America Research Network – NorLARNet.
  • Hanna Dencik Petersson er direktør for Oslo Architecture Triennale . Hun er utdannet arkitekt fra Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo og har tidligere erfaring fra arbeid med arkitekturformidling gjennom engasjement hos bland annet 0047 og Europan.

Panelet blir fulgt av et kort inngrep av unge stemmer fra Colombia og Brasil:

  • Luana de Oliveira. Fra Brasil, pedagog og medlem av MST – Movimento dos Trabalhadores Sem Terra. Luana jobber med kultur og kommunikasjon, kvinnekamp og LGBTQ + -problemer.
  • Alejandra Salazar. Fra Colombia, sosiolog, og medlem av CNA (koordinator Nacional Agrario) og ACA (Antioquia Peasant Association). Alejandra jobber med familier som er ofre for den væpnede konflikten.

I samarbeid med Latin-Amerikagruppene i Norge, Oslo Architecture Triennale , Norsk Folkehjelp.

Mer info:

Legg igjen en kommentar