Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Beirut & Beyond – the Homegrown edition

Beirut & Beyond International Music Festival skulle gå av stabelen fra 5.-9.desember 2019, for syvende år på rad. På grunn av revolusjonen i Libanon som startet 17. Oktober i fjor, ble festivalen utsatt.

Utenriksdepartementet var orientert, og i desember 2019 ble det besluttet å lage et addendum til avtalen, såfremt det ble avholdt innen 1. mars. Festivalen ble gjennomført fra 27.-29. februar 2020.

Det er første gang siden revolusjonen at det ble arrangert et stort kulturarrangement i Libanons hovedstad Beirut. Festivalen som tidligere har hatt en viktig internasjonal tilstedeværelse også blant artistene på programmet, ble etter mye ettertanke gjort lokal, og den fikk undertittelen The Homegrown edition. 

Bachar Mar Khalife

25 artister fra Libanon eller andre regionale land bosatt i Beirut, spilte på 12 scener i byen. På grunn av den pågående økonomiske krisen i landet ble festivalen gratis. Mer enn 2500 mennesker deltok på festivalens mange konserter. I tillegg trakk et bransjearrangement til seg mange delegater på dagtid. Som tidligere år huset festivalen internasjonale gjester.  

Under åpningstalen til årets festival fortalte Oslo Worlds festivalsjef Alexandra Archetti Stølen om hvordan hun først kom til Libanon for åtte og et halvt år siden, i forbindelse med det omreisende konsertprosjektet OK World, musikalsk ledet av Bugge Wesseltoft. Planen var å lage en minifestival i Beirut i forbindelse med besøket. Siden meldte lysten til å komme tilbake seg – og ideen om at Oslo World kunne bidra med å være partner for en festival i Beirut oppsto. 

Zeid Hamdan

Archetti Stølen fremhevet to lærdommer fra de åtte årene som er gått siden da. Det ene handler om internasjonal eksponering, at festivalen har klart å bli et av referansepunktene i den uavhengige scenen i regionen. Det andre punktet er likestilling, viktigheten av å styrke kvinnelig lederskap i industrien og oppnå større balanse i programmeringen av festivaler. 

– Jeg er stolt og imponert over hva festivalsjef Amani Semaan har fått til. Det er ikke lett å være en av de få kvinnelige festivalsjefene i regionen. Vi opererer i en industri som er tungt mannsdominert på global basis. Men her er vi, den syvende og hjemmelagde utgaven av festivalen er et faktum – en av de vanskeligste avgjørelsene vi har tatt, og antageligvis en av de viktigste, sa Archetti Stølen.  

Gizzmo

Oslo Worlds rolle som økonomisk støttepartner er nå avsluttet, men tilknytningen til Beirut & Beyond vil fortsatt være sterk. Alexandra Archetti Stølen har takket ja til fornyelse av sin stilling i styret av festivalen for å sikre overgangen inn i en ny økonomisk virkelighet. 

Legg igjen en kommentar