Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Om oss

Oslo World er en av Europas ledende musikkfestivaler i sitt slag. I 2020 går festivalen av stabelen fra 27. oktober til 1. november. Oppgaven har vært uendret siden festivalen startet opp i 1994: Å, kort sagt, bringe verden til Oslo og Oslo til verden.

Gjennom brorparten av de siste 25 årene har festivalen vært kjent som Oslo World Music Festival. I 2017 forkortet vi navnet – “Oslo World Music Festival” ble til “Oslo World”. Det var særlig to grunner til det. Den første er at “world music”, i seg selv en kontroversiell sekkebetegnelse, egentlig ikke forteller så mye matnyttig om musikken som bookes. Programmet er fullt av musikalske opplevelser, men det dreier seg om svært forskjellige uttrykk, med helt spesifikke og distinkte opphav, på en rekke ulike scener. Vi ønsket å snakke mer om variasjonen – snarere enn å gi alt sammen en felles merkelapp.

Den andre årsaken er at Oslo World etter hvert er blitt til en festival som inneholder mer enn musikkopplevelser. Seminarprogrammet blir mer og mer ambisiøst for hvert år – festivalen eksisterer mer enn noensinne i kraftfeltet mellom kunstneriske uttrykk og politiske debatter, noe som også kommer til syne i temaet vi velger oss hvert år, og som er retningsgivende både for den musikalske og den utenommusikalske bookingen. I tillegg til politiske stemmer har festivalen invitert blant annet designere, kunstnere, arkitekter, dansere og skuespillere til Oslo under festivaluka.

Oslo World har også vokst utover sine egne bredder og landegrenser. I tillegg til festivalen i uke 44 hvert år, står Oslo World i dag for en rekke arrangementer gjennom året. VårtNabolag arrangeres på transittmottak over hele landet – her møtes flyktninger og lokalsamfunn for å knytte tettere bånd gjennom deling av kultur og matopplevelser. Siden 2013 har festivalen også vært med på å arrangere Beirut & Beyond i Libanon. I tillegg til dette kommer ansvaret festivalen i dag har for Barnas verdensdager, samt arrangementer under Musikkfest Oslo, turnévirksomhet, seminarer og konserter.

Men selv om festivalen har vokst, oppgavene er blitt flere og mer varierte, er oppgaven i bunn den samme som da vi startet opp: Gjennom kvalitetsmusikk fra hele verden, med et spesielt fokus på Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika, ønsker vi i Oslo World å styrke fri kulturell utfoldelse og ytringsfrihet, og skape en arena der Oslos borgere møter tilreisende gjester med ulik kulturell bakgrunn og erfaring.

Bakgrunn

Etter 18 år som en del av Rikskonsertene, ble Oslo World høsten 2011 en selvstendig stiftelse. Festivalens formål var, og er, å drive en årlig musikkfestival med høy kunstnerisk kvalitet og samfunnsmessig brodd. Vi har en ambisjon om å nå ut til et bredt, musikkelskende og nysgjerrig publikum.

Festivalen har også som oppgave å utvikle ulike tiltak som styrker posisjonen musikk fra ikke-vestlige har i Norge. Dette er et formål vi har jobbet med, både gjennom å løfte frem viktige saker som musikksensuren i Mali og Russland, og ved å invitere artister med hjertesaker og samfunnsbrodd til festivalen.

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen ble i 2016 kåret til president i sin fjerde periode av det Europeiske Forumet for verdensmusikkfestivaler (EFWMF), som består av 57 medlemsfestivaler fra 31 land. Vervet har knyttet festivalen nærmere mange store festivaler og byer i hele verden. Det er også verdifullt i promoteringen av Oslo som en kulturhovedstad i Europa.

I dag fremstår festivalen som en av de fremste i sitt slag – ikke bare i Norge, men i Norden og Europa. Festivalen er for eksempel i en lang rekke år blitt trukket fram blant de 25 beste internasjonale festivalene i verden hos kåringen til det britiske musikkmagasinet Songlines.

Bli kjent med Oslo World gjennom festivalfilmen vår fra 2016:

Legg igjen en kommentar