Return to Content
Tema 2020 Solidaritet
Ny webside og nytt festivalprogram kommer i september

Nyege Nyege Takeover

Det ugandiske kollektivet gjør musikkverden større – opplev tre av dets artister live på Blå, fredag 1. november – Nihiloxica, Hibotep og Bamba Pana & Makaveli. 

Nyege Nyege er et musikkollektiv med base i Kampala i Uganda. Siden starten i 2013 har de vært svært aktive på en rekke fronter – de driver musikkstudioet Boutiq Studios og plateselskapene Nyege Nyege Tapes og Hakuna Kulala, i tillegg til festivalen Nyege Nyege. Til sammen utgjør all denne aktiviteten et gravitasjonspunkt for ny, alternativ øst-afrikansk musikk, som finner nysgjerrige lyttere over hele verden. Det er ikke rart – en oppdagelsesferd i de ulike utgivelsene på Nyege Nyege Tapes kan nesten være et overveldende møte med et utall forskjellige bevegelser som kommer fra området og som setter sitt preg på det globale musikklivet akkurat nå, godt hjulpet av billig musikksoftware og økt internettilgang. Det spenner fra ting som på tydelige vis bringer med seg forskjellige eldre afrikanske musikktradisjoner, til helt egenartede vrier på moderne popmusikk, til fremtidsrettede, kompromissløse eksperimenter.

Alt sammen finner også veien til dansegulvet og konsertscenen på Nyege Nyege-festivalen, som foregår i byen Jinja, ved Nilens utspring. Det første året den ble arrangert, i 2015, var det mellom 500 og 1000 som dro dit. I fjor var det nesten 10.000 – festivalen tiltrakk seg også en rekke journalister, alt fra Fact Mag og Resident Advisor, til norske Klassekampen. Felles for alle skriveriene er erfaringen at Nyege Nyege er en festival som kan sammenlignes med lite annet.

Artister fra andre deler av Afrika, Europa og USA bookes hvert år, men programmet kretser rundt ny øst-afrikansk klubbmusikk, i tillegg til ulike former for tradisjonsmusikk og afrikansk pop og fusion. Nyege Nyege – som på ugandisk betyr “en uimotståelig trang til å danse eller bevege på seg” – har opplevd motstand fra både myndigheter og sterke konservative krefter i landet – i 2018 ble festivalen først avholdt etter at arrangørene hadde vært i møter med den ugandiske regjeringen. Den politiske sprengkraften i denne festivalen, som både uttrykker og omfavner frihet på så mange ulike måter, er åpenbar. Nyege Nyege representerer Ugandas fremtid – og viser samtidig veien videre for den globale popscenen.

Line-up

NYEGE NYEGE: Bamba Pana & Makaveli (TZ)

Aldersgrense 20 år

Det ugandiske kollektivet Nyege Nyege gjør musikkverden større – opplev tre av dets artister live på Blå, fredag 1. november – Nihiloxica, Hibotep og Bamba Pana & Makaveli.

Produsent Bamba Pana & rapper Makaveli spiller singeli, en sjanger som har sitt utspring i Dar-es-salaam i Tanzania, og som i dag preger landets popscene. Musikken tar opp i seg sørafrikansk afro-house og taraab-musikk fra Zanzibar, tekstene handler gjerne om Les mer>

NYEGE NYEGE: Hibotep (SO)

Aldersgrense 20 år

Det ugandiske kollektivet Nyege Nyege gjør musikkverden større – opplev tre av dets artister live på Blå, fredag 1. november – Nihiloxica, Hibotep og Bamba Pana & Makaveli.

Hibotep er en somalisk rapper, DJ, produsent og filmskaper som var et av de originale medlemmene av Nyege Nyege-kollektivet. Noen ganger kalles hun rett og slett dronningen av Kampalas musikkundergrunn – hun er en figur som binder sammen mye av Les mer>

NYEGE NYEGE: Nihiloxica (UG)

Aldersgrense 20 år

Det ugandiske kollektivet Nyege Nyege gjør musikkverden større – opplev tre av dets artister live på Blå, fredag 1. november – Nihiloxica, Hibotep og Bamba Pana & Makaveli.

Gruppen Nihiloxica består av de syv perkusjonistene i Nilotica Cultural Ensemble, samt en trommeslager og en keyboardist. Bandet spiller en blanding av klubbmusikk og perkusjonsstiler som opprinnelig kommer fra Buganda, kongeriket i den midtre og sørlige delen av Uganda, hvor Les mer>